Zaključujemo 3. fazo projekta Manj je več
V zaključevanju je že tretja (zadnja) faza projekta Manj je več, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Projekt je pomembno prispeval k uresničevanju ciljev več tematskih področij Strategije lokalnega razvoja (SLR) LAS Ovtar Slovenskih goric.
Inovacije za varstvo okolja
Na področju varstva okolja in ohranjanja narave smo uvedli inovativen pristop spremljanja stanja tal. V okviru projekta smo pridobili avtomatski vzorčevalnik tal, ki omogoča natančno in redno analizo stanja na testnih površinah. Delovanje naprave smo predstavili javnosti, s čimer smo poudarili pomen sodobnih tehnologij pri trajnostnem upravljanju z viri.
Spodbujanje ekološkega kmetijstva
Projekt pomembno prispeva k preusmeritvi v ekološko kmetijstvo, ki zmanjšuje izpuste toplogrednih plinov in prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti. Za podporo okolju prijazni obdelavi tal smo nabavili česalo, katerega uporabo je praktično prikazal g. Kocbek. Ob tej priložnosti je predstavil številne prednosti ekološkega kmetovanja in spodbudil udeležence k razmisleku o trajnostnih pristopih.
Ozaveščanje ciljnih skupin in krepitev lokalne samooskrbe
Pomemben poudarek projekta je bil namenjen ozaveščanju različnih ciljnih skupin – mladih, žensk, starejših in drugih ranljivih skupin – o pomenu varstva okolja, razvoja kratkih dobavnih verig, ekološkega kmetijstva ter zmanjševanja količin odpadne hrane. V okviru teh prizadevanj smo organizirali okroglo mizo na temo lokalne preskrbe, kjer smo poudarili pomen uživanja lokalno pridelane in ekološke hrane. V podporo nadaljnjemu razvoju lokalne samooskrbe smo pripravili tudi Strategijo kratkih dobavnih verig.
Skupno proti odpadni hrani
V sodelovanju s projektnimi partnerji – LAS Bogastvo podeželja (Ptuj), LAS Obsotelje in Kozjansko (Šmarje pri Jelšah), LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline (Ljubno ob Savinji) ter LAS s ciljem (Idrija) – smo pripravili dokument Zmanjševanje izgub in odpadne hrane za vse tipe gospodinjstev. Dokument je namenjen širši javnosti kot praktičen pripomoček za učinkovitejše upravljanje z živili v vsakdanjem življenju.
Mednarodna izmenjava znanja
V okviru mednarodnega sodelovanja smo oktobra 2025 obiskali irskega partnerja LEADER Kilkenny, kjer smo si ogledali številne dobre prakse trajnostnega razvoja podeželja. Ogled nam je ponudil nove ideje in pristope, ki bi jih lahko uporabili tudi pri nas.
Projekt Manj je več je s celostnim pristopom prispeval k trajnostnemu razvoju podeželja, spodbudil ekološko pridelavo, okrepil lokalno preskrbo ter ozavestil številne ciljne skupine o pomenu varovanja okolja in odgovornega ravnanja z viri. Doseženi rezultati predstavljajo trdno osnovo za nadaljnje delo na teh področjih, tako na lokalni kot širši ravni.
SL
EN
DE




V okviru projekta sodelovanja LAS "Manj je več", financiranega iz Ukrepa 19.3 Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, je bila organizirana okrogla miza na temo trajnostne lokalne preskrbe in vključevanja v kratke dobavne verige. Dogodek je povezal različne deležnike, ki se zavzemajo za izboljšanje trajnostne proizvodnje hrane, zmanjšanje okoljskega odtisa in povečanje prehranske varnosti.














